De fiecare dată când călătorim, ne place să vizităm muzee, parcuri botanice, acvarii sau parcuri acvatice. Așa că luăm o pauză de la plajă și facem un city break cu autorulota. Pentru noi călătoriile sunt un prilej de învățare, având rolul să completeze ceea ce Irina învață zi de zi. Ea este pasionată de istorie, așa că rar ratăm vreun muzeu având această tematică, mai ales că în Romania nu toate muzeele sunt la nivelul celor europene.
Înainte de a pleca, ne facem o listă cu muzeele pe care dorim să le vizităm, apoi căutăm locuri de campare pentru una/două nopți cât mai aproape de ele. Recomandăm site-ul și aplicația park4night, unde veți găsi o mulțime de locuri pentru a parca autorulota.
Noi preferăm să parcăm la marginea orașului care ne interesează. Apoi ne deplasăm către centru cu mijloacele de transport în comun sau cu bicicletele/trotinetele. Astfel, și cel care conduce autorulota poate admira în voie clădirile frumoase, străzile înguste și, de ce nu, localnicii pe care îi întâlnim.
Pe park4night puteți găsi acele locuri numite „area autocaravanas” în Spania, „stellplatz” în Germania, „aires” în Franța sau „area serviço autocaravana” în Portugalia. Aceste spații sunt puse la dispoziția autorulotiștilor de către autoritățile locale ale diverselor orașe/sate europene. Am spus autorulotiștilor pentru că în aceste spații nu este permisă camparea rulotelor.
De regulă, nu au multe locuri (4-6) sau, dacă sunt ceva mai multe, nu toate beneficiază de posibilitatea racordării la curent electric. În aceste spații sunt amenajate locuri de deversare a apei gri și a toaletei, precum și tomberoane pentru colectarea selectivă a gunoiului. De asemenea, există robinete pentru alimentarea cu apă.
Trebuie menționat că în aceste „aires” poți sta maxim 48 de ore. Există însă și locuri unde limita este de 24 de ore sau chiar de 72, acestea din urmă sunt însă mult mai rare. Din punctul nostru de vedere, limitarea timpului de campare este un lucru bun pentru că face posibilă vizitarea acelei zone pentru cât mai mulți turiști care vor ca și noi un city break cu autorulota. Implementând acest sistem, autoritățile locale evită acumularea de gunoi pe teritoriul localității respective, iar comercianți locali au vânzare. De partea cealaltă, autorulotiștii beneficiază de un loc de parcare dedicat, gratuit, cu acces facil către marile orașe. Toată lumea are de câștigat.
Un alt aspect demn de semnalat este faptul că nu este permis „camping behaviour”, ceea ce înseamnă că nu pot fi scoase scaunele, masa, marchiza etc.
În timpul călătoriei noastre prin vestul Europei, am parcat în multe astfel de locuri. Multe dintre ele sunt gratis, mai ales în Spania și Portugalia.
În altele, se plătește pentru apă și curent electric: 2-3 Euro pentru 100 l de apă sau pentru 3 ore de racordare la curent electric. Am stat în astfel de locuri în Franța și Germania. Plata serviciilor se face direct, cu monede de 1 și 2 Euro, sau cu fise speciale care pot fi luate de la un anume magazin din localitate, situat în apropiere. Oricum, nu trebuie să vă faceți griji pentru că instrucțiunile sunt afișate la locul de parcare, astfel încât să știți de la început ce aveți de făcut.
Parcând autorulota în locurile special amenajate de primării, am putut vizita Sagrada Famiglia, Las Ramblas sau Muzeul Picasso în Barcelona; Oceanograful și Muzeul Științei din Valencia; Muzeul Maritim sau Pavilionul Științei (Pavilhão do Conhecimento Ciência Viva) în Lisabona; orașul medieval, Muzeul El Greco sau Puente de Alcántara înToledo, castelele de pe Valea Loirei și multe altele.
Pentru noi, un city break cu autorulota durează maxim două nopți. Este suficient ca să vizităm punctele de interes, după care continuăm drumul către următoarea destinație.
Dacă doriți să aflați informații mai specifice despre locurile unde am campat, ne puteți scrie folosind datele de contact de aici.