Worldschooling

Worldschooling in a Van

That time of the year… momentul în care planific ce vom studia în următorul an școlar. Da, vom studia pentru că eu și Irina parcurgem împreună materialele de școală.

Am tot primit întrebări legate de cum putem călători atât de mult timp. E simplu: working online și homeschooling. De fapt, din 2019 încoace este worldschooling in a van sau (cum ne place nouă să îi zicem) vanschooling.

Irina e înscrisă la o școală americană care ne permite să alegem ce să studieze și ce materiale să folosim. Ne ghidăm după programa americană, așa că toată școala se face în limba engleză.

 

Iată ce nu lipsește niciodată din programa Irinei:

  • matematică
  • language arts (writing, reading, spelling)
  • istorie
  • științe
  • geografie
  • limba română.

Anul acesta, Irina a vrut să studieze pe lângă mandatory subjects și istoria modei și sociologie. Da, da, sociologie. Există materiale pentru copiii de clasa a VII-a care să îi introducă în noțiuni generale de sociologie.

Anul trecut am studiat logica, iar în clasa a V-a drepturile omului.

Putem face școală în timpul călătoriilor noastre?

Da, sigur că putem pentru că ne organizăm timpul și vizitele în funcție de școală și job. Avem nevoie doar de textbooks, workbooks, laptop pentru cursurile online și, evident, conexiune la internet. În plus, Irina a devenit mult mai independentă și lucrează singură la matematică, engleză, geografie și istorie. Oricum sunt acolo dacă are nevoie de explicații și ajutor.

Dacă vrem să vizităm ceva anume și nu a terminat ce avea de făcut la școală, ne oprim și reia mai târziu.

Cert este că reușim să ne organizăm foarte bine, astfel încât Irina termină manualele de matematică și caietele de lucru până la începutul lunii mai – cu 1 lună înainte de sfârșitul anului școlar. Anul trecut a terminat din primul semestru ce ne propusesem să învețe la geografie, așa că în al doilea semestru a făcut ce aveam în plan pentru 2023 – 2024.

De ce am ales acest drum?

Aici sunt multe de spus, dar nu aș vrea să detaliez nemulțumirile noastre legate de sistemul educațional din România. Poate că ce nu ne place nouă, e ok pentru alții, că doar de aceea suntem diferiți.

Ideea e că Irinei i se potrivește foarte bine acest mod de a învăța: în ritmul ei, după manuale moderne și atractive și în limba engleză.

Worldschooling in a van o ajută să învețe prin explorare și experiență directă, ceea ce poate face studiul mai captivant și mai ușor de asimilat decât într-o sală de clasă tradițională. Vă puteți imagina cât de wow e să schimbi zilnic „sala de clasă”? Azi pe o plajă sau la un muzeu celebru, sit arheologic, mâine la poalele munților sau la o expoziție de artă, poimâine pe malul lacului și tot așa.

Înainte de a ne apuca de călătorit, am găsit un citat care mi-a plăcut mult: „Not all the classrooms have 4 walls”. Ei bine, mă bucur că am reușit să punem asta în practică pentru că ne reprezintă atât de bine.

Ce am observat de-a lungul timpului în dezvoltarea Irinei?

Worldschoolingul – învățarea prin călătorii și experiențe în lumea reală –  i-a permis să exploreze culturi și religii diverse, să înțeleagă istoria și geografia într-un mod concret și să învețe limbi străine în context real.

Prin interacțiunea cu diferite comunități și experiențe și-a dezvoltat empatia și înțelegerea pentru diversitatea lumii. În plus, astfel de experiențe au contribuit la creșterea încrederii în sine și a independenței, pentru că s-a confruntat cu situații neașteptate pe care a învățat să le gestioneze.

Pare totul zugrăvit în roz-Barbie, dar nu e. Este ușor? Nu, nu este deloc easy! Am momente în care mă gândesc că mai bine era înscrisă în sistemul de educație românesc? Clar am avut și așa ceva.

Însă reușesc să pull it together, să inventez noi abordări pentru a continua pe drumul pe care am pornit.

Trebuie să vă spun că a face worldschooling in a van e un mod de viață care nu se potrivește tuturor. Ca părinte trebuie să ai multă răbdare, să fii adaptabil, să îți folosești imaginația și să dedici destul de mult timp pregătirii materialelor. Recunosc că e nevoie și de ceva curaj, mai ales atunci când realizezi , de exemplu, la 1 lună după ce a început școala că un anumit manual nu se potrivește copilului tău. Ce faci atunci? Îl schimbi că vrei să apuci sfârșitul anului cu toate țiglele pe casă 😁 

Noi suntem în al șaptelea (!!) an de homeschooling și al patrulea an consecutiv de vanschooling și mărturisesc că devine tot mai ușor cu timpul.

Ar fi multe de spus despre homeschooling/worldschooling. Vă promit că voi mai scrie despre experiența noastră. Dacă aveți întrebări, vă răspund cu mare drag aici. Intuiesc deja care va fi prima întrebare 😉.

S-ar putea să-ți placă și...

Translate »